Halaman

SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA :) COMMENT , FOLLOW :) I WILL FOLLOW U BACKKKK!!! ;)

Khamis, 8 Mei 2014

Pengalaman Bersalin

Hai.. :) lama dah saya xupdate blog.. hehe.. semenjak mengandung.. last entry pun pasal kahwin.. semenjak mengandung tiada langsung mood nak blog.. Hehe.. harini entry nak share pasal 'PENGALAMAN BERSALINKAN MUHAMMAD' 
kalau nak ikotkan jangka bersalin 24/4/2014 tapi ikot period.. tapi bilaa scan jangka bersalin jadi 4/5/2014 jadi disebabkan lari seminggu doctor suruh ikot due date by scan je.. tapi Muhammad lahir 26/4/2014 kalau ikot due period dah overdue dua hari.. kalau ikot scan awal seminggukan.. hehe.. okey!sebenaqnyaa risauu sangat kalau 2/5/14 masih xbersalin lagi.. sebab doctor pakar dah bg appoiment untuk bersalin paksa kalau masih xbersalin lagi sebelum 2/5/2014.. dia kata xboleh bg overdue sebab scan baby besarr.. yea! cubby baby kata dia.. masa 36w scan doctor kata baby 3.4kg dan songsangg.. tapi Alhamdulillah.. 37w scan baby dah berada dilaluan yg betol tetapi ikot scan baby besar dan jangka berat dia ikot scan ialah 3.5kg.. hehe.. yeaa! tidaklah sy terkejut.. sbb sy mmg kuat makan.. 4 5kali sehari makan.. lagi2 kalau mak masak lemakkk.. yummehh.. nak tambah 3kali.. hehe.. okey citanya.. sebenarnyaaa stat malam baby dah stat asyik mengeras ja.. kejap kiri kejap kanan dia duduk.. suami tengok punn dia cakap lain macam.. xlena tidoqq.. pukul 3pagi suami suruh minum air zamzam.. masa ni boleh gelak lagi.. pastu sambung tidoqq balik.. pukul 8pagi stat sakit menyengat dekat ari2.. sakit sikit sikit..pukul 10pagi sy minum lagi air zamzam.. pukul 11pagi kejut suami sebab sakit tahap xtaw nak ckap cmner tapi boleh tahan lagi.. huhu.. sampai menangiss menahan kesakitan.. suami pun terus bangun dalam keadaan cemas.. mak cakap kalau sakit sikit2 jangan pergi hospital dulu.. sakit banyak baru pergi hospital.. jadi dalam keadaan sakitt menyengat nyengat di ari2.. sy pun gigih mandi.. gosok gigi.. bagi wangi.. macam tau2 jer aritu jugak nak beranak.. haha.. sebab selalunyaa dapat sakit palsu jee.. baby aca h2.. pukul 12:30 xsilap sy.. suami pun bawak ke hospital.. terus pergi ward bersalin.. check air kencing.. doctor pun suruh masuk bilik scan.. nak scan baby dan check bukaan.. doctor kata baby dah masuk laluan.. dan baru bukak 2cm.. pastu aku pun tanya doctor *boleh x sy balik dulu doctor??*
doctor pn kata *eh mana boleh. awak kena masuk ward terus takut nanti awak beranak kat rumah pula. awak mgkin lambat bersalin sbb baby first 1jam 1cm baru bukak* kata doctor cina yang cantik tu.. keluar dari bilik scan teruss pergi kat suami.. suruh suami balik ambil beg.. 10minit suami pergi tetibaaa rasa panass jee kain sy.. rupanyaa ketuban dah pecah.. terus sy panggil doctor.. doctor pun suruh berdiri dan masuk bilik scan teruss.. sekali berdiri habiss semua air ketuban keluar.. kesian makcik cleaner kat situ.. check2 bukaan baru bukak 3cm.. tapi doctor kata dah keluaq darah sekali.. ketuban pecah habiss.. terus masuk ke labour room.. pukul 1 xsilap sy.. misi pun tolak sy ke labour room.. sunyi jee suasana di labour room.. sakit pun makin kerap.. salawat jaa yg mampu masa tu.. misi sekejap2 datangg check perut.. kita sakit dia tau.. nasib baik dapat sorang misi ni baik sangatt.. tengah2 sakit tu dia bg kata semangat kata dia *syukurlah dik kalau sakit kerap CM pun cepat bukak..akak tau macam mana sakit ko rasa ni*  aku pun dalam keadaan xbermaya angguk2 jee tanda faham.. pukul 2:30 xsilap.. aku pun panggil misi *misi sy nak berakklah* misi pun dtg check CM.. tapi baru bukak 5CM.. ya Allah.. sakitnyaa tuhan jee yg tahu.. tapi boleh tahan lagi.. sempat lagi main facebook.. usha status orangg.. tapi lama kelamaan makin kerappp sakit.. misi dtg asyik check perutt jaa.. kita sakit dia tauu.. kita xsakit dia tau jugak.. pukul 3 xsilap.. sakit makin kerapp sgt2.. babyy menekan kebawah sampai rasa sakit dan meneran sendiri.. aku pun panggil misi yg lalu lalang situu.. *misi.. saya nak beraklaahhh* misi tu pun buat xtaw jerr.. aku punn confirm mesti dia dah xnak layan aku.. aku pun panggil laa misi lain.. *misi..saya nak berak ni.. sy nk pergi tandass* misi tu pun dtg tapi dia xbg pergi tandas.. dia dtg nak check bukaan.. sekali check.. 10CM dah.. kepala baby pun dah nampak.. hambekk kau.. menjerit misi tu panggil misi2 lain.. okey! ready.. terannnn.. rasanya masa tu 4 5 orang misi dtg bagi sokongan.. hihi.. nasib baik masa tu sy sorangg jaa yg nak bersalin.. dengaq suara misi tu *okey adik..go..go..terannnn sekuat hati* disebabkan masa tu xpandai sangatt.. aku punn xameklaa nafas panjangg.. nafas pendek2 jaa.. keluaq masuk..keluaq masuk.. arghh!! sakittt.. terbayang muka suami.. *ini zuriat utk suami* terbayangg muka mak.. *camni mak rasa masa nak lahirkann aku.. Allahuakbar* last2 teringatt tips2 doctor yg merawat sy dari awal pregy sampai last pregy.. kata dia *kalau awak nak bersalin nanti.. awak pegangg kaki awak kuat2.. amek nafas panjang2..pusshh!!! jangan sekat2.. selagi boleh teran.. teran masa tu jugak.. * aku punn tarikk nafas panjang2 PUSHHHHHHHHHHHHHHHHHH sampai xdak nyawa aku rasa.. tetibaaa pup.. rasa macam berakk keluaqqqq.. huh.. mengcungapppp.. dengaqqq misi kata kepala baby dah keluaqqqq.. sekali lagi terann tetibaaa dengaq suara baby menangissssss.. Alhammdulillah.. 3:24ptg lahirlah Muhammad Fuad Bin Rahmat dan seberat 3.14kg..  ALHAMDULILLAH..ALLAHUAKBAR..SUBHANALLAH.. tu yang keluaqq dari mulutt sy sebaikk Muhammad Fuad selamat dilahirkan.. sakitnyaaa sakit bersalin.. sebaik tali pusat dipotonggg Muhammad diletakkan diatass badan sy misi kata untuk merangsang pengeluaran susu.. masa ni terus telefon suami dan bagitahu dah bersalin.. lepastu call mak.. lepastu baru update status kat facebook.. HAHAHA.. dalam keadaan sakit tuu ingat lagi.. hihihi.. tapi bila tengok anak rasa hilang semua sakit.. sebaik Muhammad diambil misi untuk dibersihkan.. skrg masa untuk mengeluarkan uri.. darah beku & jahit.. sebenarnyaa keluarkan uri xsakit sgt.. teran jee.. tapi darah beku & jahit tu.. terasa sakit sgtttt.. lepas baby dibersihkan suami punn dtg azankan baby.. Alhamdulillah.. pukul 5ptg sy pun ditolak ke ward bersalin.. Alhamdulillah.. selamat semuanyaaa.. :) 


*Muhammad Fuad B Rahmat*

1 ulasan:

najiah shaharain berkata...

selamat menjadi ibu yg terbaik..:)
dan bb semoga jadi anak yang hebat...

doakan sy juga dpt merasai detik2 ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...